Вход Регистрация
Блог
Денят на Доктора 50-годишнина
2013-12-29 13:35:35

Доктор Кой / Doctor WhoБи Би Си пусна интригуващ нов постер специално за 50-тата годишнина на Доктор Кой (Doctor Who), който представя заедно Дейвид Тенант, Мат Смит и Джон Хърт. Изображението показва и два повредени Далека и думите "Bad Wolf " надраскани върху това, което изглежда като стена... Ще трябва да изчакаме до специалната премиера на 23 ноември, за да се изясни пълното значение на тези елементи!

В прессъобщение от телевизията се дават повече подробности за специалното издание - включително неговото заглавие: Денят на Доктора (The Day of the Doctor) . Пълното съобщение гласи:

50 ГОДИНИ Доктор Кой, отпразнувани с "Денят на Доктора"

Обратното броене започва сега, след като BBC разкрива плановете си да превземе телевизията и радиото, за да отбележи 50-та годишнина на Доктора.

Планираните от BBC чествания ще достигнат своя връх на 23 ноември с юбилейния епизод, разкрит като "Денят на Доктора". Специалният епизод на BBC One ще бъде пълнометражно 75-минутно приключение с участието на Мат Смит, Дейвид Тенант, Джена Коулмън, Били Пайпър и Джон Хърт.

Мат Смит (11-тият Доктор) споделя:

"Денят на Доктора почти настъпи! Надявам се всички да го харесат. Очакват ви много изненади до отбелязването на 50-тата годишнина."

Всеки от каналите на телевизията ще бъде с уникално съдържание в чест на богатите на история и таланти последни 50 години.

BBC 2 ще излъчва редица нови предавания, акцентиращи върху историята зад шоуто. Само за една нощ от лекционна зала на Кралския институт на Великобритания, проф. Брайън Кокс ще отведе публика от знаменити гости и представители на обществеността на пътешествие в чудния свят на Доктора. Брайън ще се опита да отговори на класическите въпроси, повдигнати от Доктора, позовавайки се на най-новите теории, на 200 години научни открития и на гения на Айнщайн. Може ли наистина да се пътува във времето? Съществува ли извънземен живот в нашата галактика? И как да се изгради нещо толкова фантастично като TARDIS?

В едночасово специално предаване,  популярното предаване за изкуство на BBC 2 The Culture Show представя "Аз, ти и Доктор Кой" с верния фен Матю Суийт, който ще изследва културното значение на най-дълго просъществувалалата в Би Би Си TV драма, твърдейки, че това е един от най-важните културни артефакти на съвременна Великобритания. Казано по-просто, Доктор Кой значи много. Той ще проследи как шоуто се превърна в културна сила сама по себе си и ще разкаже историята на някои невъзпяти герои, като създателите на иновативната музика, дизайн и история.

BBC 2 ще завърши с предварително обявеното предаване "Приключение във пространството и времето", което ще разкаже историята за генезиса на Доктор Кой и на многото личности, които участват.

Стивън Мофат, главен сценарист и изпълнителен продуцент на Доктор Кой, казва:

"50 години превърнаха Доктор Кой от телевизионно шоу в културна забележителност. Нямам търпение да видя какво става след 100."

Ще има и програми в CBBC започвайки с Отново на 12. Предаването ще събере супер фена Крис Джонсън, импресиониста Джон Кълшоу, Томи Найт (Люк Смит), Уоруик Дейвис (Порич), Нийв Макинтош (Мадам Вастра), Дан Старки (Стракс), Луис Джеймсън (Лийла) и Седмия Доктор: Силвестър Макой, които ще споделят своите спомени за Господаря на времето, когато са го гледали като малки.

Предаването Blue Peter пък стартира нов вълнуващ конкурс, даващ на зрителите на възраст между 6 и 14 години възможност да изработят нова джаджа, която ще стане част от култовия научно-фантастичен сериал. В две предавания на живо ще видите презентаторите Барни, Линдзи и Радзи, които заедно с извънземни и чудовища ще предизвикат Мат Смит да отговори на различни въпроси за Доктора.

BBC 3 ще бъде място за няколко вълнуващи развлекателни предавания. Зрителите ще бъдат насърчавани да участват и да гласуват в "Доктор Кой: Уикенд с чудовища и злодеи", докато тече обратното броене до избора на топ чудовището от Доктор Кой. За тези, които са по-малко запознати с шоуто, "Доктор Кой: Универсален наръчник" ще въведе феновете и зрителите в богатството на архивни материали и ще служи като наръчник за всичко. Друго вълнуващо предаване ще бъде обявено по-късно тази година, което ще отбележи честванията с гръм и трясък.

Дани Коен, директор на BBC Television казва:

"Доктор Кой е титан в британската телевизия и аз съм изключително горд, че е на BBC. Това е удивително постижение - една драма да достигне своята 50-годишнина. Бих искал да благодаря на всеки - и от двете страни на камерата - който е участвал в творческия му път толкова много години".

Зрителите ще могат се включат в тържествата не само чрез телевизиите, тъй като ще има програми и по Radio 2 , Radio 1 и Radio 4 Extra, всяко от които ще отбележи 50-та годишнина.

BBC Radio 2 ще попита "Кой е Доктора?" в 90-минутно документално предаване, включващо нови интервюта и ексклузивни архивни материали. Програмата ще проследи и прекъсването на Доктор Кой и ще зададе въпроса колко от продължаващия му успех се дължи на основната си формула.

Накрая Греъм Нортън ще излъчи седмичното си шоу по Радио 2 на живо от Празненството на Доктора в Лондон (събота, 23 ноември, от 10 часа). В специално тричасово шоу Греъм ще ни отведе на пътешествие с TARDIS и ще си поговори с някои от звездите и феновете на поредицата.

Музиката е ключова част от Доктор Кой - от известния саундтрак до късите мелодийки, но шоуто също така вдъхнови изцяло нов феномен - Time Lord Rock (TROCK) - Рокът на Господаря на времето. Радио 1 ще разгледа този музикален жанр, вдъхновен от Доктора и пътуванията му през времето и пространството, с 60-минутно документално предаване.

Междувременно Radio 4 Extra ще се върне в 1963 г. с тричасова специална програма, "Who made Who?", разглеждаща епохата, вдъхновила телевизионния сериал. Доктор Кой може да идва от други времена, но корените му са във Великобритания през 60-те години на миналия век. Това специално предаване ще комбинира архивно аудио, нови интервюта и извлечения от аудио версии на Доктор Кой. Освен това станцията ще излъчи прочити и драми с участието на великия Доктор.

Още материали относно честванията може да намерите в официалния уебсайт www.bbc.co.uk/doctorwho и на BBC iPlayer - http://www.bbc.co.uk/iplayer .

serialibg
Коментари