Вход Регистрация
Блог
Брайън Кренстън разкрива мотивите на Уолтър Уайт
2013-12-29 13:29:48

В обувките на Сатаната / Breaking BadНе е съвсем вярно, че Уолтър Уайт постепенно се трансформира от мекушав учител до наркобарон. Дори в първия сезон той не се притеснява от насилието и е опиянен от властта. Като се има предвид колко бързо се случва промяната, дали Хайзенбърг не е чакал само удобен момент да се покаже?
Когато виждаме Уолт за първи път, той е депресиран. В миналото всеки му е казвал, че няма граници пред успехите, които може да постигне. Но той сам си е попречил. Ако беше решил да стане тираджия, всички щяха да му кажат, че пропилява таланта си. Но той е станал учител, което не може да се критикува, защото е достойна професия. Когато научава за рака, депресията го прави още по-уязвим. Според мен всеки може да бъде опасен. Всеки е способен да навреди на себе си и на околните.

Да разбираме ли, че не демонизираш Уолт?
Не мога да бъда обективен в случая. Когато играеш определен герой, той ти влиза под кожата. Ставате едно. Когато ме питат какво мисля за Уолт, трябва да се опитам да се разгранича от него. Винс Гилиган може да отговори на този въпрос, защото е създал Уолт. Но за мен е по-трудно.

Винс казва, че не са му останали добри чувства към Уолт.
Майната му [смее се]. Все едно да каже, че не са му останали добри чувства към мен.

В такъв случай не си озадачен или разочарован, че някои хора все още искат да се размине на Уолт?
Не, не съм. Харесва ми, че има раздвоение на мненията. Харесва ми, че не е ясно. Виждаме примери за крайно поведение непрекъснато. Подминаваме ги без да се замислим за психическата стабилност, образованието или натиска над извършителя. Свикнали сме да гледаме черно-бели герои: добрия, лошия, скапаняка, мадамата. Истинските хора не са такива. Ние сме смесица от един куп неща. Дори ужасните хора могат да бъдат мили. И аз знам, че Уолтър Уайт никога не е губил любовта към семейството си.

Уолт показва любовта си по странен начин, особено към Джеси.
Защо мислите така?

Той убеждава Джеси да прекрати връзката си с Андрея, която обича. Натравя сина й - Брок. Уолт съсипва живота на Джеси!
Задръжте малко [смее се]. Когато среща Джеси, той вече е наркодилър - просто е неуспешен като такъв. Така че това не е моя вина. След това първото убийство. Защо се случи то? Джеси доведе Лудата осмица и Емилио. И щяха да ни убият. Така че как Уолт е виновен за първоначалните убийства и разруха?

Уолт също така само наблюдава докато Джейн, приятелката на Джеси, умира.
Тук определено има противоречие. Но нали точно Джейн пристрасти Джеси към хероина? Какво се случва с пристрастените към хероин? В даден момент умират. Това е един вид оправдание. Но както вече казах, не всичко е бяло и черно.

Никой в сериала не е невинен, освен Уолтър - Младши.
И Холи!

Запази ли си нещо за спомен?
Запазих си шапката. И Хайзенбърг.

Защо Уолт оставя книгата в тоалетната? Да не би част от него да иска да бъде заловен, за да научи света, че той е великият Хайзенбърг?
В началото Уолт е много методичен. Химията има отговор за всичко. Всичко е логично и начертано. И емоциите му са закърнели заради депресията. Когато започва новото си занимание, всичко изригва - самочувствие, гордост, задоволство. Хората го уважават и той усеща властта. Показват се и алчността и егото му. Той не е свикнал да преживява толкова емоции накуп и това го обърква. В такъв момент импулсивно убива Майк. Той става импулсивен. Старият методичен Уолт би скрил книгата добре или би я унищожил. Но емоциите го карат да допусне грешка.

Казваш, че Уолт е бил депресиран. Тогава може би, ако беше вземал антидепресанти, все още щеше да бъде учител.
И сериалът щеше да бъде доста кратък!

Заслужава ли Уолт да умре?
Кой изобщо заслужава? Заслужаваше ли да има рак на белите дробове, като не е пушач? Може да се запитаме много въпроси. Кое изобщо е честно?

serialibg
Коментари